9 de gen. 2013

Recomanació: Les veus del Pamano. Jaume Cabré

La història d’aquesta novel·la arrenca en una escola del poble de Torena, on la professora i fotògrafa Tina Bros troba uns papers escrits i amagats fa molts anys. L’escola està a punt de ser demolida.
Els papers trobats i la història que expliquen fan d’unió entre dues èpoques, l’actual i la de postguerra a un petit poble del Pallars Sobirà.

L’autor ens presenta un fris de personatges: el mestre Oriol Fontelles, la senyora Elisenda Vilabrú de casa Gravat o el falangista Targa, alcalde de Torena, que transiten per les pàgines de la novel·la recercant i amagant secrets, misteris, oblits, pors i venjances, que fugen de l’oblit, que perseveren i es reivindiquen en el record dels protagonistes.

La novel·la recrea la postguerra en un petit poble on les tropes franquistes i després els falangistes controlen tota les esferes vitals dels vilatans, només l’oposició dels maquis i la seva lluita guerrillera provoca esquerdes en el poder de l’ambiciós alcalde Targa.

Altres temes que transiten per la novel·la són la venjança aferrissada  i la impossibilitat del perdó d’Elisenda Vilabrú, i la covardia transformada en valentia del mestre Oriol Fontelles, sentiments propis d’una època convulsa i difícil.

Aquesta novel·la va ser publicada originalment en català el 2004 per edicions Proa a Barcelona. Ha estat traduïda a dotze llengües i ha obtingut un notable èxit internacional, així com nombrosos premis.

Cap comentari:

Publica un comentari