21 de set. 2012

Benvinguda al curs lector amb Albert Sánchez PiñolPots veure el video a: http://www.elprat.tv/?lnkVid=2836

El passat dilluns va tenir lloc l’acte que dóna inci al curs lector, acompanyats de molta gent dels clubs de lectura i on l’Albert Sánchez Piñol va ser l’encarregat de donar la benvinguda a un curs on el plaer per la lectura torna a ser protagonista al Prat. Amb una sala plena de gom a gom vam poder anar desgranant la vida literària del convidat, qui en la seva introducció ens va explicar com es va formar i va créixer com escriptor arrel d’anar-se presentant a concursos literaris i convertir-se en un especialista, desenvolupant una complexa tècnica per presentar diversos treballs sense que ningú descobrís que eren d’un mateix autor. El primer autor convidat de la temporada és antropòleg, d’aquí ve la seva estreta relació amb Àfrica, de fet la seva primera novel·la, La pell freda l’escriu al Congo, d’on ha de marxar sobtadament per l’esclat de la guerra civil. Però el seu primer títol publicat fou Pallassos i mostres una visió de vuit dictadors africans analitzats sota una ploma crítica, àcida i divertida que ens els presenta com a personatges caricaturescos i esperpèntics, i que com el mateix autors ens comenta quan un acaba el llibre pensa “però de que m’estic rient si aquests paios eren uns assassins i torturadors”.

Però en Sánchez Piñol no ha vingut a fer un monòleg, a ell el que li agrada és el contacte directe amb el lector, motiu pel qual només accepta invitacions per part de biblioteques, i ràpidament cedeix el torn de paraula al públic, amb el qual durant més d’una hora s’hi estableix un cordial diàleg. L’autor ens parla de com va crear l’espècie protagonista de La pell freda mentre assistia a una classe d’un avorrit professor de la universitat, ens explica les vivències al Congo just abans d’esclatar la guerra civil, parla dels projectes cinematogràfics arrel d’alguna de les seves obres i finalment sobre l’obra que properament sortirà a la llum i que ja abans de sortir ha creat certa polèmica ja que ha estat escrita en castellà, el per què? Doncs ni ell mateix ho sap explicar, simplement en el camp de la creació no sempre dos i dos són quatre i a vegades hi ha coses no es poden explicar. Victus com s’anomena el seu darrer treball ens explica els fets de 1714 des d’una nova òptica, que segons en Sánchez Piñol reflecteix fidedignament la documentació que durant anys ha estat investigant i on les figures de Rafael de Casanovas i Villorroel prenen un nou matís.

Després d’una bona estona de conversa la sessió s’acaba i la gent marxa contenta d’haver conegut l’Albert Sánchez Piñol, amb ganes de llegir la seva nova obra i alguns membres dels clubs se’n van amb la primera lectura de la temporada sota el braç. Que la gaudiu!

Cap comentari:

Publica un comentari