16 de febr. 2012

“Jo recomano” Jordi BoixaderasMés imatges:
http://www.centric.elprat.cat/videos_2/_H4QS29qxa71MTAYyWO_zKJys147AzyhDeimfHnxOHim9h_YUSdREiQ

Dilluns 6 de febrer ens va visitar dins del cicle “Jo recomano” Jordi Boixaderas, conegut actor de televisió i teatre i doblador d’actors com Rusell Crowe. Amb ell vam mantenir una interessant conversa sobre diferents temes d’actualitat a partir de les lectures que va escollir per recomanar als lectors del Prat.

En Jordi va triar 3 lectures a partir del llibre que està llegint actualment, HHhH de Laurent Binet, totes elles relacionades amb fets més o menys recents de la història, assajos narrats amb un punt novel·lesc però sempre basats en documents històrics. I és que reconeix que el gènere de la novel·la històrica no li fa massa el pes, la imaginació de l’autor hi és sempre massa present. En canvi, un relat que parteix d’una documentació real sempre s’acosta als fets històrics d’una forma més acurada.

La primera recomanació, HHhH (El cervell de Himmler es diu Heydrich) ens situa a Praga en plena 2a Guerra Mundial, en el moment de la gestació de l' “Operació Antropoide” que té com a objectiu assassinar a Heydrich, cap de la Gestapo i cervell de la “Solució final”. El més interessant d’aquest llibre és que el seu autor ens permet entrar en el procés de la creació literària. HHhH és un assaig sobre com escriure una novel·la històrica i quin és el paper que ha de tenir l’autor, sempre temptat de recórrer a la ficció per embellir la narració.

El segon llibre que ens va recomanar en Boixaderas és No sabeu pas d'Andrea Camilleri. L’autor va escriure aquest assaig a partir de l’accés que va tenir a les notes que escrivia el cap de la Cosa Nostra Bernardo Provenzano a través de les quals va dirigir durant 40 anys l’organització criminal. Provenzano vivia sol i aïllat en una masia a Sicília i només es comunicava amb l’exterior a través d’uns petits trossos de paper on hi escrivia, de forma codificada, les seves ordres tant genèriques com d’assumptes menors.

El tercer llibre també té relació amb la màfia italiana, El caso Moro de Leonardo Sciacia. En aquest cas l’autor tracta el segrest d'Aldo Moro, president de la democràcia cristina italiana a partir de les cartes que aquest va escriure des del seu captiveri, suposadament a mans de les Brigades Roges, tot i que no hi ha res clar en aquest cas, i això és el que analitza l’autor a través de les maniobres i els missatges ocults de les cartes de Moro, on també es pot veure com evoluciona la forma d’analitzar el seu propi segrest i la seva forma de viure’l. Però per què Moro escriu com escriu? Què hi ha al darrera?

Per últim en Jordi Boixaderas ens recomana Anatomia d’un instant de Javier Cercas on l’autor analitza el fet que durant el Cop d’Estat d’Espanya de 1981 només tres persones no es van estirar a terra i aquests van ser Adolfo Suárez, Santiago Carrillo i Manuel Gutiérrez Mellado. A partir d’aquí s’analitza el paper que van tenir aquests tres personatges en la transició espanyola, tot creant un extraordinari relat a través del qual contemplar una època i un país

A partir d’aquestes recomanacions es va establir un interessant debat amb el públic d'on van sorgir algunes interessants preguntes dirigides al Jordi, com per exemple quin dels protagonistes de les obres proposades li agradaria representar com a actor, a la qual cosa va respondre que Aldo Moro pel que representava, pel que sabia i no podia dir, i per la complexitat de la situació en que es van desenvolupar els fets. La sessió va finalitzar amb la pregunta: "Quins autors de ficció t’agrada llegir?", i en Jordi va respondre: "Flaubert, Phillip Roth i Rafael Argullol".

Cap comentari:

Publica un comentari