18 d’oct. 2011

Benvinguda al curs lector 2011-2012


El passat 21 de setembre va tenir lloc l´inici oficial dels curs lector al Prat del Llobregat amb la participació especial de Martí Gironell. L´acte va comptar amb la presència del regidor de cultura, que va obrir l’acte fent esment a la importància se li dóna al foment de la lectura al Prat com a eina de desenvolupament individual i col•lectiu. Va repassar els 23 grups dels clubs de lectura i va agrair l’esforç de tota la gent que treballa per a que els diferents projectes vagin endavant. Posteriorment en Xavi Giménez, director del Cèntric va parlar de les activitats del Cèntric d’aquest trimestre relacionades amb la lectura que trobareu a: http://bit.ly/pGzTJW


Un cop acabada la presentació el Martí Gironell es va fer amb el control de l’activitat i amb el seu habitual carisma i ajudat per les seves dots de bon comunicador ben aviat es ficar tot el públic a la butxaca. En el seu discurs ens va deixar algunes curiositats com que el títol inicial que havia pensat pel seu ja cèlebre El pont dels Jueus era el “El pontífex”. Fill de Besalú va llicenciar-se en filologia anglesa, però per guanyar-se els primers quartos va fer de guia turístic de la seva vila natal, i és en aquest moment que comença a preguntar-se qui devia haver fet aquell pont que dóna tanta personalitat a Besalú. Aquells pensaments el van acompanyar fins que després del viatge a la Índia, d’on va néixer “Somriures de Bombay”, va començar a treballar en la seva primera novel•la, basada en la figura del constructor del pont, però que poc a poc va anar agafant una dimensió més gran, transformant-se en una novel•la d’aventures medievals que tracta diferents temes com la importància dels jueus a la Besalú del moment.
Després de la bona acollida d’El pont dels jueus, que va aconseguir interessar a tots els estrats de públic, va voler reivindicar la figura de Buquica, arrel d’una pintada que va aparèixer a Besalú i que deia “Tremola Maholà, que en Boquica tornarà”, Gironell aprofita per fer un salt a la història i ambientar la nova novel•la a la Guerra del Francès. Així neix La venjança del bandoler, una obra de la qual l’autor n’està molt orgullós ja que considera que és un treball més ben elaborat que l’anterior i en el que l’ha ajudat la maduració personal i els comentaris dels lectors entre els quals destaca les visites als clubs de lectura i les opinions dels seus membres.
La darrera obra, L’arqueòleg, tracta sobre un monjo de Montserrat, Benaventura Ubach, que volia escriure la bíblia en català, que estimava la cultura àrab i que va viatjar per totes les terres “bíbliques” d’on va portar tota mena de materials, flora, fauna, artesania i fins i tot una mòmia egípcia. Tots aquests materials conformen el museu bíblic de Montserrat, poc conegut però altament recomanable segons el Martí. L’interès per aquest personatge li va sorgir un dia llegint un article sobre la restauració de l mòmia egípcia de Montserrat on apareixia una fotografia de Benaventura Ubach, una mena d’indiana Jones a la catalana i va començar a interessar-se per la seva vida.
Després de repassar la seva obra el públic estableix un diàleg amb l’autor i s’acaba la sessió amb el bon regust d’haver conegut en persona en Martí amb qui em passat una bona estona i ens hem endinsat el seu món literari.

Cap comentari:

Publica un comentari